Відвідав Базель

Місто в Швейцарії

Saturday, April 23, 2022

Місто на кордоні трьох країн

Літав в Базель на вихідні. 1.5 години - ідеальна тривалість перельоту: мінімум радіації і вереску немовлят (дві однаково шкідливі для здоров’я речі). Європейський Аеропорт Базеля розташований на території Франції

– Куди прямуєте? - питає мадам на паспортному контролі
– Базель
– З якою метою: бізнес, туризм?
– Туризм
– Туризм?! - здивовано перепитує мадам. Схоже це не дуже популярний варіант відповіді

Маленьке місто, історична частина зустрічає вузькими пішохідними вуличками і різнокольоровими ставнями на вікнах. По-літньому тепла погода і прозора вода в Рейні налаштовує на розслаблену прогулянку набережною. Всі зручності присутні, включаючи столики біля мобільних і постійних кав’ярень, вузька доріжка для прогулянок біля самої води. Останню швейцарці успішно використовують для посиденьок і розпиття напоїв різної міцності. Є навіть зони для купання: за буйки не запливати. Chill with respect - слоган на білборді.

Культурна столиця Швейцарії

Тут дещо чистіше ніж в Лондоні. І дорожче, особливо проїзд і заклади харчування. Не вистачає просторих лондонських парків і безкоштовних музеїв. Хоча всього в цьому невеликому місті 42 музеї, а один який я відвідав виявився насичений експонатами та інтерактивними експозиціями. Варто хоча б заглянути. Приємно здивувала велика кількість фонтанчиків з питною водою. З кранами в формі драконів і різними скульптурами над ними. Культурна столиця, йопт!

Зі слів колеги Стівена, якому довелось якийсь час тут працювати, життя в Базелі тихе і нудне, а на вихідних ще й безлюдне. Мій досвід відрізняється кардинально. Ввечері за вікном квартири в центрі раз за разом лунала музика, вулиці далеко не безлюдні. Заповненість закладів недільним вечором звісно не така як в столиці Британії, де все заброньовано ще з п’ятниці, але вільний столик треба пошукати.

А ще в Швейцарії дозволено купувати вогнепальну зброю. Тому в місцевому магазині на вітринах представлені всі її види: від раритетного виду пістолів і чогось схожого на мушкет, до узі з товстим глушником, 6 моделей глоків та ще якихось автоматичних гвинтівок з оптичними прицілами.

Галерея