Налаштував ергономічну розкладку

На макбуку

Monday, August 31, 2020

TOC

Інтро

Коли я задумав придбати ергономічну клавіатуру від Microsoft вирішив одразу поцікавитись альтернативними (очевидно, ергономічними) розкладками, оскільки у відгуках стверджували що така клавіатура без навичок сліпого набору не має сенсу. А набирати наосліп зручніше і швидше з оптимізованим розміщенням літер.

З англійськими розкладками все досить просто. Їх є декілька варіантів, Colemac i Dvorak підтримуються кожною з найпопулярніших ОС. Більш екзотичні можна легко знайти й скачати, хоча б з вікі.

Я зупинився на Colemac. Менш зручний варіант в плані набору тексту, але зі збереженням розташування більшості літер, задіяних у сполученнях клавіш. Тобто, Ctrl+q/w/a/z/x/c/v/b можна використовувати як і раніше, однією лівою. P, S, та F переїхали недалеко. Загалом, звикнути і запам’ятати можна відносно швидко. Допомагає тримати шпаргалку роздрукованою, або відкритою на другому моніторі. А ще переналаштувати CapsLock -> Backspace - так швидше виправляти помилки, яких перший час буде чимало.

З кириличними складніше і цікавіше. Можна знайти російську “Диктор” яка має бути оптимізованою для рівномірного навантаження на пальці, але надто кардинально відрізняється від звичної ЙЦУКЕН. Пару варіантів української можна знайти в тій же статті на вікіпедії . В пошуках ергономічної я вибрав останню в списку - Шарапівку за авторством Києвського філолога.

Цитуючи короткий опис з офіційного сайту, нині доступного лише в архівах інтернету :

Розкладка має усі українські літери та чотири російські. Зручно для тих, хто рідко користується російською мовою, і дозволяє зовсім видалити російську розкладку з системи.

Також, Шарапівка спрощує рухи пальців над клавіатурою завдяки зручному розташуванню клавіш.

Процес вивчення максимально спрощено: найбільш вживані літери розташовані у середньому ряду клавіатури, менш уживані літери розташовані так само як і у стандартній українській розкладці.

Ось і сама розкладка:

sharapivka

Чорні літери справа – натиснутий Правий Alt (ё ы э ґ ъ):

Install

Як я вже згадував, встановити Dvorak чи Colemak дуже просто, варто лише знайти в списку стандартних способів вводу в налаштуваннях ОС. Єдина незручність може виникнути при наборі паролів на екрані логіну: потрібно перевіряти розкладку перед тим як вводити пароль, альтернативні не завжди доступні (паролі BIOS, Okta)

Інсталювати Шарапівку для Віндовса було так само легко, доки був живим сайт з посиланням на інсталятор. Я встиг його стягнути й ділюсь тут .

Для Лінукса все не так просто. Якщо коротко, потрібно вручну відредагувати декілька файлів, прописавши значення для літер і знаків, які знаходяться на нових місцях. Перевагою є можливість гнучкого налаштування.

Доступний гайд за посиланням тут .

Останнім мені довелось налаштовувати новий робочий макбук. На щастя, давно доступна проста утиліта Ukelele . Так само потрібно присвоїти значення кожній кастомній клавіші, але в зручному графічному інтерфейсі. З мінусів - мені поки що не вдалося застосувати два модифікатори (Alt+Shift для великої э).

Мій результат з деякими змінами в розташуванні символів в цифровому ряду - тут . Потрібно зберегти в /Library/Keyboard Layouts/ і вибрати нову розкладку в налаштуваннях способів вводу System Preferences->Keyboard->Input Sources. Детальний опис процесу налаштування в статті . Там також описаний дуже корисний Karabiner. Про нього та інші утиліти для роботи з Маком розкажу окремо.